Stresul și anxietatea de performanță la sportivi

Postat de

În sport sunt o mulțime de indivizi care au un potențial fantastic, dar atunci când trebuie să peformeze într-un concurs nu mai reușesc să gestioneze situatia asa cum o făceau la antrenamente. Anxietatea și stresul îi afectează și pe sportivi, nu numai pe oamenii de rând. Termenul de „stres” face referire la procesul prin care o persoană răspunde la anumite situații, pe care aceasta o interpretează ca fiind periculoasă.

Ce este anxietatea de performanță

Anxietatea de performanță este o stare mentală de neliniște intensă, care are repercusiuni corporale măsurabile: palpitații, descărcări mari ale hormonilor de stres, tensiune arterială și alte componente somatice. Nu numai sportivii trăiesc aceste stări, ci și mulți elevi asupra carora se pune o presiune uriașă de a performa. Studiile din psihoneuroimunologie demonstrează că o creștere a hormonilor de stres alterează sistemul imunitar și astfel organismul este mai predispus la îmbolnăviri, dar și la accidentări.

De-a lungul istoriei medicinei s-a afirmat faptul că stresul și anxietatea au efecte asupra sănătății fizice. În sport, pe lângă componenta psihică, corpul are un rol extrem de important. Ce se întâmplă cu organismul în fața unei amenințări reale sau imaginare? El trebuie să răspundă unor coordonate de natură imună, hormonală, astfel încât să scape sau să se adpteze la situația respectivă. In aceste situatii, creierul nu face diferența dintre real și imaginar, ia de bun tot ce-i dai. El nu vine să-ți spună :” Hei, ceea ce faci nu e ok!”. El este un bun executant, el zice ceva de genul: „Dorința ta e lege pentru mine!”.

Află aici cum se manifestă anxietatea de performanță și cum o controlăm.

Articolul complet este disponibil și pe app.sportploiesti.ro.

Hai pe shop să vezi cele mai noi articole sportive ale clubului!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *